Vraťte se zpět k české kuchyni
Dnešní gastronomie je velmi pestrá a rozmanitá. Prakticky na každém rohu a v drtivé většině restaurací můžeme vidět vliv cizokrajných kuchyní. Velmi populární jsou kuchyně italské nebo francouzské. Velkého rozmachu se v současnosti těší také kuchyně orientální – japonská nebo indická. Přes týden se možná často stravujeme i ve fast-foodech a tak by bylo vhodné, kdybychom se o víkendu vrátili k české kuchyni. A není pro českou kuchyni nic typičtějšího, než omáčky s knedlíkem. Na knedlík se ale zaměřit nemusíte. Játrová omáčka z vepřových jater je skvělá s rýží. A jedná se o typicky český pokrm.
Omáčky se všemi druhy mas i se zeleninou
Omáčky se dají připravit na stovky způsobů. Ať už jste milovníky kteréhokoliv druhu masa, drobů, nebo jste vegetariáni, vždy si dokážete najít ten správný druh omáčky, který připravíte k nedělnímu obědu. Z hovězího masa je tradiční španělský ptáček, k vepřovému masu se hodí hamburská omáčka, ke kuřecímu zase hořčičná omáčka a k uzenému je skvělá křenová. U křenové omáčky ale dbejte na to, aby byl kvalitní křen.
Nemáte rádi omáčky? Vzhůru do výpečků!
Máte rádi k obědu kus masa, ale nejste zastánci omáček? Můžete připravit moravského vrabce, neboli vepřové výpečky. Kostky vepřové plece pečené s cibulí, česnekem, solí a pepřem. Jako příloha ideálně oba druhy zelí – červené i bílé a taky domácí knedlíčky. Opět oba druhy – tedy houskové knedlíky a také bramborové knedlíky od babičky, protože ty chutnají nejlépe.
Přidat komentář