Bydlení

Jak čistit nerezovou udírnu, aby se leskla jako nová

Máte domácí udírnu – třeba elektrickou – s nerezovým povrchem? Údržba není náročná, ale čas od času se jí přece jen nevyhnete. Jak často čistit a jakými prostředky?

Nerezová, nebo pozinková?

Ready made kovové udírny mohou mít různý povrch. Tomu musíte přizpůsobit i čištění. Přípravky na nerez se většinou nehodí na pozinkové modely. Čtěte proto pečlivě návod k použití vaší udírny i vybraného čističe. Nerezové udírny bývají o něco dražší než pozinkové, ale vydrží vám dlouho jako nové. Ve výsledku se rozhodně vyplatí.

Jak často čistit udírnu

Těžko hledat univerzální odpověď. Frekvence čištění závisí především na tom, jak často udíte a co. Uzenář Kamil Kaiser z rodinné firmy na Vysočině říká: Při běžném používání doporučujeme zákazníkům čistit udírnu cca 3× až 4× do roka.“

Pozor na zanesení udicí komory

Jak spolehlivě poznat, že už musíte něco dělat? Prohlédněte si pečlivě udicí komoru. Je-li od pohledu černá, a vy plánujete udit třeba ryby, můžete si tím celé jídlo zbytečně zkazit. Pocítili byste to na chuti i vůni. To by byla škoda.

„Po každém 4. až 5. použití doporučujeme udírnu vyčistit. A to včetně příslušenství,“ dodává Kamil Kaiser.

Usnadněte si práci čističem na nerez

Speciálním čističem na nerezové udírny vyčistíte nejen vnější a vnitřní stěny, ale také:

  • Generátor kouře
  • Udicí komoru
  • Připáleniny kolem ohniště

Pečlivě čtěte návod k použití

Většinou stačí sprej nastříkat na všechna místa, která chcete vyčistit. Pak počkáte 5 až 10 minut a můžete povrch opláchnout čistou vodou a vytřít do sucha.

Pozor, čističe bývají velmi silné. Proto při aplikaci raději noste gumové rukavice a respirátor. Aerosol nevdechujte a zabraňte styku s pokožkou.

Tip pro extra špinavou udírnu

Pokud jste dlouho nerezové povrchy nečistili, zkuste udírnu před čištěním lehce nahřát – na cca 40 °C. Odstraňování mastnoty a dalších zaschlých zbytků vám půjde daleko lépe.

Jak vyčistit rošty, háčky a další příslušenství

Příslušenství raději myjte ručně. Vyhnete se tak smolnému poškození. Při ručním čištění navíc vyčistíte každý záhyb a pojistíte si co nejlepší výsledky příštího uzení. Háčky, rošty a další příslušenství umyjte klasicky vlažnou vodou s jarem. Nakonec je ještě jednou opláchněte čistou vodou a otřete do sucha.

Tak hurá na příští raušovní uzení!

Kámoška.cz na Facebooku

Sleduj náš magazín také na Facebooku, kde vždy najdeš ty nejnovější články, trendy, zajímavosti a soutěže o ceny.