V kuchyni jsi jako doma a přemýšlíš o kariéře cukrářky? Přečti si rozhovor s Markétou, které ti představí svět cukrářů a poradí ti, jak si splnit sen!

avatar

Michaela Němečková
Trpí internetovou prokrastinací, proti které chce jednou bojovat!

Markétě pro výrobu lahodných cupcakes stačí formičky, jedlé barvy a kvalitní suroviny.
Markétě pro výrobu lahodných cupcakes stačí formičky, jedlé barvy a kvalitní suroviny.

Kdo je Markéta?

Markéta je pětadvacetiletá slečna, která se po několika letech v kanceláři zamilovala do cukrářského řemesla a nyní touží po otevření vlastní cukrárny v Plzni. I když zatím peče pouze doma, už dnes má stálé a velmi spokojené zákazníky. Je důkazem toho, že i s minimem cukrářských a pekařských potřeb lze kouzlit! Přečti si rozhovor a nech se inspirovat!

Zamilovala jsem se do precizní práce

1) Ahoj Markétko, v první řadě mockrát děkuji za tvůj čas a jsem moc ráda, že jsi se rozhodla čtenářkám poodhalit svět cukrářů. Proč se vlastně chceš stát cukrářkou?

Není zač a doufám, že se mi to povede. Cukrářkou chci být, protože mi dělá radost lidem dělat radost. Když vidím, jak se nad jednotlivými dortíky a zákusky usmívají, říkám si, že plody takového povolání lidem přináší do života mnohem víc radosti než třeba účetnictví, kterému jsem se věnovala dřív.

2) Jak dlouho už pečeš?

Aktivněji tak 3 roky. Nejdříve jsem paradoxně pekla hlavně slané pečivo, různé domácí žemličky a proběhly i nějaké pokusy o poctivý chléb. Pak jsem se ale zamilovala do precizní práce a cukrářského piplání s každým detailem. Přítelovi jsem upekla dort k narozeninám a od té doby zkouším vše od oblíbených cupcakes, na které stačí jen formičky, až po velké dorty pokryté třeba marcipánem.

3) Myslíš si, že se může stát cukrářkou každá žena?

Cukrářkou se podle mě může stát každá žena, kterou to baví a alespoň základní vybavení.

4) Když už jsi to zmínila, tak jaké vybavení tedy jako cukrářka amatérka potřebuji?

V první řadě určitě dobrou kuchyni s kvalitní troubou. Vše ostatní se pak již odvíjí od konkrétních receptů. Prakticky všechny potřeby a potraviny lze zakoupit přes internet, třeba marcipán ve velkém balení je v běžných obchodech hodně nedostatkové zboží a na internetu lze zakoupit za výhodnější cenu.

Marcipán
Pravý marcipán se používá pro potahování dortů a tvorbu ozdob. Ve spojení s potravinářskou barvou třeba pro vytvoření romantické růžičky.

5) V ůvodu jsem zmínila, že i když zatím pečeš doma, máš už své pravidelné zákazníky. Jak se to povedlo?

Jednou jsem napekla moc brownies a donesla jsem ke sousedce k nedělní kávě. Byla jsem pak hodně překvapená, když mi za týden zvonila na dveře s objednávkou dalšího plechu té čokoládové dobroty. Po dalším týdnu už u nás zvonila i její kamarádka a tak to šlo dál. Pořádný nával jsem zažila hlavně o Vánocích a také nyní na Velikonoce, kdy jsem pekla jednoho beránka za druhým.

6) Sladké miluje mnoho žen, ale bojí se pak stoupnout na váhu. Jak si držíš figuru ty, když jsi u sladkého skoro každý den?

Odpověď je jednoduchá, mlsání může být i zdravé! Prakticky každý recept lze uchopit zdravěji a nahradit některé suroviny zdravější alternativou. Mnoho českých receptů to také přehání s cukrem, přičemž moje zkušenost je taková, že nyní jsou trendy spíše méně sladké dezerty, které člověka úplně neodrovnají. Těžké a mega sladké dorty už nejsou v módě. Pokud tedy čtenářky pečou a narazí na recept, který doporučuje například 300 gramů cukru, tak ať zkusí třeba polovinu, nebo ho mohou nahradit třeba menším množstvím českého medu.

Chci vlastní obchod

7) Nepřemýšlíš tedy o tom, že se vrhneš na profesionální dráhu cukrářky?

Je to tak, pomalu si šetřím na otevření nějaké menší cukrárny v centru Plzně, kde bydlím. Jsem ráda, že lidé chtějí kvalitu a už také pomalu chápou, že opravdu poctivý zákusek stojí víc než nějaká umělotina z Tesca. K opravdové profesionálce mám sice daleko, ale věřím, že to dokážu. Velkou inspirací je mi třeba Iveta Fabešová, která se z televizní soutěže propracovala k vlastním knížkám o pečení a vlastní útulné cukrárně.

8) Mnoho čtenářek a třeba i budoucích cukrářek si nedokáže představit, co otevření takové cukrárny obnáší. Můžeš to trošku přiblížit?

Také nevím vše na 100 %, ale kromě hygienických a dalších administrativních věcí je to hlavně výběr vhodného vybavení a spolehlivého personálu. Vybavení si postupně kupuji online již nyní, když se člověk podívá třeba na některé úžasné formy na pečení, hned ho napadne, co vše může vyrábět. Navíc to není drahá investice i pro někoho, kdo má pečení jen jako hobby. No a pokud jde o personál, spoléhám na blízké kamarádky.

Dortové formy
Takovou formu na dort a plno dalších věciček na cukraření můžete koupit na www.svetcukraru.cz

9) Máš nějakou vysněnou metu, kam to chceš jednou dotáhnout?

Stanovuji si spíš krátkodobé cíle, ale takové menší televizní show by mi rozhodně nevadila. Zatím jsem ale plně zaměřena na to, abych do konce roku otevřela vlastní cukrárnu a měla už předem nakoupeno veškeré cukrářské vybavení od fondánu po velkou lednici na skladování dortů.

10) Já ti moc držím palce a pokud chceš, můžeš závěrem čtenářkám sdělit vše, co tě jen napadne.

Já také děkuji za fajn rozhovor a pokud vás baví péct, neváhejte ani chvilku. Je to skvělé povolání, které sice není o žádném lenošení, ale dělá radost. Když se člověk zakousne do křupavého rohlíku a ke kávě má sladký dortík, je svět hned hezčí.

Necháš se také inspirovat?

Závěrem bych ráda dodala, že Markéta je skvělým příkladem toho, že i bez speciálního vzdělání lze jít za svými sny. Mnoho z nás dříve nevědělo, co chce v životě dělat. I já sama mám ve svém okolí mnoho žen, které sedí v kanceláří, třebaže milují například šití, vaření, kosmetiku a další odvětví, kterým se mohou věnovat. Pokud k nim také patříš, zamysli se nad tím, zda-li není čas na změnu.

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář