Někteří lidé se dožívají vysokého věku a vyhýbají se nemocem. Přičítá se to i některým potravinám v jejich jídelníčku. Neváhej a sepiš si nákupní lístek!

avatar

Karolína Honsová
Dívka milující přírodu a svého přítele. Mezi její záliby patří především psychologie.

Někteří lidé se dožívají vysokého věku a vyhýbají se nemocem. Přičítá se to i některým potravinám v jejich jídelníčku. Neváhej a sepiš si nákupní lístek!

Zázračné potraviny, které musíš zařadit do jídelníčku

1) Olivový olej

Je to vlastně nejzdravější olej na naší planetě. Patří do jídelníčků hlavně středomořských obyvatel, kteří se dožívají vyššího věku, ale také je u nich mnohem menší výskyt rakoviny, infarktů i mrtvice. Obsahuje totiž pro srdce, ale i celkově pro tělo výhodné mastné kyseliny i antioxidanty. Pro kůži je výhodný svým vysokým obsahem vitamínu E. Nejlepší je extra panenský olivový olej.

2) Ryby

Jsou nejlepším zdrojem bílkovin z masa. Jsou odchytávány v moři, takže nejsou krmeny ničím chemickým. Při skladování i zpracování může dojít ke znehodnocení masa nějakými látkami, ale proto se doporučuje aljašský losos, který je ve většině případů nejméně upravovaný.

3) Řasa

Je to možná překvapivé, ale řasy jsou opravdu velmi zdravou potravinou. Jsou totiž bohaté na draslík (důležitý pro krevní oběh a činnost srdce), jod (důležitý pro činnost štítné žlázy) a omega-3 mastné kyseliny (také pro funkci srdce). Tam, kde jí lidé mají jako normální potravinu, téměř úplně chybí senná rýma a problémy se štítnou žlázou. Důkazem jsou toho i Japonci, kteří si na stravě dávají záležet.

4) Med

Med je plný antioxidantů a navíc se využívá i jako farmaceutická pomůcka. Má hojivé i protizánětlivé účinky. Také se předpokládá, že med je přírodní ochranou před rakovinou prsu i prostaty. Zlepšuje imunitu těla a navíc i pokožku.

6) Zelený čaj

U zeleného čaje jsou dnes známy jeho blahodárné účinky. K jeho zkoumání dochází především v Japonsku, kde se pije několikrát denně. Za jeho nejlepší stránku je považován obsah catechinu, tedy tzv. protirakovinné brzdy. Navíc je prý mnohem účinnější, než vitamín C. Pro ten nejkvalitnější šálek si připravte sypaný zelený čaj, zalijte ho vodou zahřátou na 80 stupňů Celsia a nechte 2-4 minuty louhovat. Pozor by si však měly dávat osoby, které berou prášky na tlak (hlavně ty na snižování KT). Čaj by se měl pít, až tak po pětihodinovém rozestupu, aby neblokoval účinky léků.

7) Javorový sirup

Doporučuje se úplné nahrazování cukru javorovým sirupem (nebo medem). Není totiž z chemicky upravované cukrové třtiny ani cukrové řepy, ale ze stoprocentně přírodního produktu – mízy javoru. Na dochucování stačí málo. Nesmí se zapomínat, že obsahuje velké množství cukru a rozhodně se to s ním nesmí přehánět.

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář