Jak poznat pravou vanilku a jak vybrat tu správnou? Je tady vanilková osvěta, která představuje aromatické koření v tak trošku jiném světle.

avatar

Michaela Němečková
Trpí internetovou prokrastinací, proti které chce jednou bojovat!

Hledání pravé vanilky

Vanilka má příjemnou vůni a sladkou chuť, pomáhá zlepšovat náladu a přisuzuje se jí i celá řada dalších pozitivních dopadů na naše zdraví včetně těch afrodiziakálních. Bohužel velmi malé procento produktů s vanilkou v sobě obsahuje pravou vanilku, v obchodech mnohem častěji narazíme na produkty uměle dochucené vanilinem. Není asi velkým překvapením, že důvodem pro používání vanilinu je jeho nižší cena. Ta pravá vanilka je dražší, nicméně mnohem výraznější, voňavější a kvalitnější, přírodu nějaká chemie zkrátka nezastoupí. Pokud i vy máte slabost pro vanilku, určitě vás zaujmou její další podoby. Vaření a používání tohoto koření totiž nekončí u vanilkového lusku, jak si mnoho lidí myslí.

Jak vybrat tu správnou vanilku?

Je velká škoda se při vanilkových nákupech zaměřit pouze na lusk, který se sice již mnoho hospodyněk naučilo používat při přípravě různých dobrot, ale rozhodně není tím jediným, co může hýčkat vaše smysly. Do určité míry praktickou náhradou je mletá vanilka, což jsou v podstatě sušené lusky v podobě mletého prášku. Při zahřátí si umí lépe uchovat chuť a vůni, a proto je skvělá například na pečené a grilované ovoce či při přípravě různých dezertů.

Nejběžnější používanou formou vanilky je bez diskuze vanilkový extrakt, který se vyrábí výtažkem z lusků. Pochopitelně i extrakty se mezi sebou výrazně liší tím, jak moc mají bohatou a intenzivní vůni a chuť. Zde bych velmi ráda upozornila na vanilkový extrakt s označením 2FOLDs. Označení znamená, že extrakt obsahuje dvojitou koncentraci vanilkových lusků a tím pádem je mnohem silnější. Opět ideální do různých dezertů, kam ho stačí skutečně jen kapička.

Žhavou novinkou je velmi praktická vanilková pasta. Jedná se o vanilkový extrakt smísený s mletou vanilkou a trochou cukru. Konzistence je velmi silná a jedna čajová lžička nahradí celý vanilkový lusk. Pasta najde uplatnění při výrobě domácí zmrzliny, je skvělé na dochucení jogurtů a dalších krémů.

Další vanilkové dobroty

Je skvělé sledovat, jak popularita vanilky roste a s ní také přibývá množství všelijakých receptů a dobrot, ve kterých hraje hlavní roli. Doma si můžete vyrobit poctivý vanilkový cukr a ten používat při pečení, ale to rozhodně není vše. Vanilka se objevuje totiž i tam, kde by to člověk nečekal. Za mě opravdu skvělým příkladem je vanilková sůl. Vanilka a sůl? Ano, v kombinaci s mořskými plody a drůbeží je to vynikající záležitost. Nebojte se v kuchyni experimentovat a rozhodně nebudete litovat. Ještě mnohem větším překvapením je však vanilkové víno! V něm se skvěle snoubí vlastnosti vína Chardonnay pozdní sběr 2014 s lehkým bourbonovým buketem bourbon vanilky. Skutečně ojedinělá záležitost, osvěžující a exotická.

Ochutnejte konečně pravou vanilku

Začalo vás zajímat, jak chutná kvalitní vanilka? Chcete vědět, jaké novinky na vás ve vanilkovém světě čekají a jak je používat? Všechny výše zmíněné produkty a další lákavé delikatesy na vás čekají na stránkách e-shopu vanilkovyobchod.cz, kde zároveň najdete velmi zajímavé informace týkající se vanilky a jejího zpracování. Na obchod narazíte také v rámci různých trhů a akcí, kde můžete ochutnat různé dobroty a seznámit se s tou pravou vanilkou!

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář