Jíš je pravidelně a možná ani nevíš, kolik tuku obsahují a co mohou napáchat s tvou postavou. Řeč je o sýrech. Seznam se proto se sýry, které ti ke štíhlé linii rozhodně nepomohou.

avatar

Jana Zlámalová
Působí jako doktorandka v oboru religionistiky.

Mascarpone

Na plné čáře pomyslnou soutěž o nejtučnější sýr vyhrává mascarpone se svými 45g na 100g sýra. Tenhle italský sýr se používá především do dezertů (nejznámější je tiramisu), takže na talíři ho naštěstí zas tak často nepotkáš. Někde ho ale dávají třeba i na pizzu a do těstovin.

Mascarpone
zdroj:flickr.com/photos/silverman68/

Plísňové sýry

Roquefort, niva, hermelín, brie a další plísňové dobroty jsou velmi oblíbené jak při vaření, tak i třeba jako zobání k vínu. Jejich velkou nevýhodou ovšem je, že 30% a více z jejich hmotnosti tvoří tuk. Pokud chceš tedy zhubnout anebo zbytečně nepřibírat na váze, snaž se jim vyhýbat anebo se zkus v obchodě poohlédnout po plísňových sýrech s menším množstvím tuku (camembert 30% t.v.s. – 14g, Sedlčanský Hermelín figura – 20g).

Tvrdé sýry

Asi největší skupinu sýrů tvoří tzv. tvrdé sýry – eidam, ementál, gouda, parmezán, pecorino, čedar, oštiepok atd. Většina těchto sýrů ve 100g obsahuje 25g a více tuku (eidam 45% t.v.s. – 26g, čedar – 30g, gouda – 32g). Je proto dobré si vybírat sýry s menším obsahem tuku v sušině. Například eidam 20% t.v.s. má krásných 9g tuku ve 100g. Kromě toho si pamatuj, že čím je sýr tvrdší nebo starší, tím víc obsahuje tuku. Hezkou ukázkou tohoto matoucího úkazu je parmezán 20% t.v.s. s 25g na 100g a to v porovnání s již zmiňovaným eidamem 20% t.v.s. Ale nezoufej. Ne všechny sýry jsou na tom tak špatně. V dalších článcích ti totiž představím hvězdy mezi sýry.

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář

  • kamoska

    Niki, děkujeme za upozornění, chyba opravena.

  • niki

    Máte hrubku v nadpisu! TIHLE popř. TITO tlouštíci- tlouštík bez tlouštíka jako pán bez pána… tyhle páni..to asi nedává moc smysl..