Lidé se nad roztomilými zvířátky rozplývají, ale poté nosí kožichy, kůži a jí ve fast foodech. Jsou ale lidé, kteří zvířata neberou jako samozřejmost a věc.

avatar

Karolína Honsová
Dívka milující přírodu a svého přítele. Mezi její záliby patří především psychologie.

Proč nejíme maso?
Michal, Nikča a Honza

Pevně si stojíme za svými názory

Každý jsme jiný a každý máme své názory. Ale jsou lidé, kteří jsou opravdu upřímným obrazem svých přesvědčení. Vegetariáni a vegani se zdržují pojídání masa a v případě veganů i veškerých živočišných výrobků. Mají proto snad nějaký důvod? A jak můžou takhle žít? Ale ano, mají a můžou. Pokud i ty patříš mezi milovníky zvířat a nejraději bys přestala jíst maso, vezmi si příklad z těch, kteří to již učinili. Já jsem se na pár věcí zeptala Michala (21), Honzy (24) a Nikči (20).

Rozhovor

1) Jak dlouho jsi vegetariánem/veganem?

Michal: Vegetariánem jsem asi 2 roky, z toho se 3 měsíce snažím stravovat již výhradně vegansky.

Honza: Asi 3 roky.

Nikča: 8 let

2) Co tě k tomu vedlo?

Michal: Když mi bylo asi 18, dostal jsem se mezi okruh lidí, kteří již vegani nebo vegetariáni byli. Začal jsem se o tuto problematiku více zajímat, pustil jsem si několik dokumentů a přečetl nějaké knihy. Od té doby jsem se rozhodl, že nebudu jíst maso.

Honza: Nevím to přesně. Ale mám za to, že to nebylo emocionální rozhodnutí. Myslím, že tvrdit, že masožrouti jsou zrůdy, je přeceňování vlastní „čistoty“. Prostě jelikož jsem schopen si uvědomit, že žiju velmi v klidu bez masa, zároveň jsem schopen si představit, jak odporný je život někoho, kdo je odsouzen k sežrání (i když fakt jen vzdáleně), nemám prostě žádný rozumný důvod, abych maso jedl. A tak ho nejím. Nedává to smysl.

Nikča: Nelíbí se mi barbarské zacházení se zvířaty, jako kdyby zvířata byla něco podřadnějšího než člověk. Zvířata jsou tu s námi, ne pro nás. Kromě toho existují i studie potvrzující určité škodlivé účinky masa na lidský organismus (rakovina tlustého střeva, dna,…)

3) Ostatní nevěří, že když nejíš maso, nemůžeš vést zdravý život. Jak by ses obhájil/a?

Michal: Asi jednoduše tak, že žádné zdravotní problémy nemám, naopak jsem méně nemocný, než když jsem se stravoval konvenčně, dokonce jsem se i zbavil migrény, která mě předtím trápila.

Honza: To není jejich věc, jak žiju svůj život. Důkazy, které jsem s to poskytnout, jsou asi empirické. Prostě se podívejte kolem sebe na vegetariány a vegany. Fakt to není parta hipíků, kteří sotva stojí. Co na tom obhajovat? Hromady lidí pijí, kouří, berou drogy, cpou se hamburgery a není problém. Proč já mám být terč, když to nedělám?

Nikča: Je to jen o zvyku a já rozhodně nemám pocit, že nežiju zdravě. Maso nahrazuji jinými plnohodnotnými bílkovinami, převážně rostlinného původu, ale jím i sýry, vajíčka a mléko.

4) Lidé často tvrdí, že nelze nahradit bílkoviny z masa. Čím je nahrazuješ ty?

Michal: Je to jeden z mnoha zažitých předsudků mezi lidmi, většina dietologů již vegetariánství bere jako plnohodnotnou stravu. Já osobně nejvíce bílkovin získávám z luštěnin, tofu, sóji, ale také z nejrůznějších náhražek masa jako např. seitan a robi maso.

Honza: Nenahrazuji bílkoviny z masa, veg(etari)ánství není náhražka, je to normální stravovací režim. Bílkoviny jím, je jich plný svět. Zdrojů jsou hromady, mrkni třeba na: http://www.vegan-fighter.com/vyziva/veganske-zdroje-kvalitnich-bilkovin.html :)

Nikča: Výzkumy WHO a jiných organizací potvrzují, že bílkoviny z masa nejsou pro člověka nutně nezbytné. Lze je nahradit minimálně jinými živočišnými výrobky, k jejichž získání není nutné zvíře zabít (mléko, vejce…). Jinak lze samozřejmě využívat jako zdroj sóju, luštěniny a jiné.

5) Jak na tvé přesvědčení reaguje společnost?

Michal: Asi se nedá odpovědět paušálně, setkal jsem se s mnoha negativními ohlasy, ale také samozřejmě s těmi positivními.

Honza: Slovo přesvědčení se mi nelíbí. Ze začátku jsem byl exot, lidi na to hodně naráželi, zesměšňovali, rodiče se báli (což jim nevyčítám, člověk se bojí toho, co nezná). Postupem času jsou mezi mými přáteli masožrouti výjimkou. Myslím, že dneska už to není takový problém. Alespoň se mi v tom nikdo nesnaží bránit. Necítím se být součástí permanentního boje, jak to někdy jiní vegs předkládají.

Nikča: Většina to toleruje, mezi dospělými se většinou necítím nijak diskriminovaná, ale dříve na střední nebo základní škole to okolí přijímalo hůř. Ačkoliv já sama se nesnažím okolí přesvědčovat o změně jídelníčku, často se setkávám s opačným problémem, totiž že se okolí snaží přesvědčovat mě. Ale pokud někomu uvařím bezmasé jídlo, nemá s tím dotyčný problém, a spousta mých přátel sama uznala, že z hlediska chuti a vůně moje pokrmy nijak nestrádají. Chce to trochu fantazie.

6) Co bys doporučil/a lidem, kteří chtějí také přejít na vegetariánství či veganství? A na jaký důvod bys rád/a poukázal/a?

Michal: Všem bych doporučil, aby k tomu přistupovali kriticky, ostatně by měli ke všemu, měli by si vše ověřovat z více zdrojů, hledat si sami informace a nenechat se odbýt názorem většiny nebo například rodiny. Také aby se připravili na negativní připomínky a posměšky. Také je dle mého názoru velice vhodně začít se vším pomalu, postupně živočišné výrobky vyřazovat.

Honza: Čtěte, vzdělávejte se, je velká spousta zdrojů o takové stravě v češtině. Nevěřte tomu, že umřete na podvýživu, ale poctivě si vyvařujte bohatou, dobrou stravu. Naučte se vařit, je to moc fajn, ušetříte a nemusíte se strachovat o to, co je ve vašem jídle. Ale dejte si bacha i na hromady demagogů z řad vegs, co budou mlít o duševní očistě a cestě nevím do jakých sfér vesmíru. Prostě je na čase dát pokoj bytostem, které žijí, stejně jako žijeme my. Není dobrý důvod jíst maso, když žiješ v Evropě ve 21. století, tak ho prostě nejez. A to je vlastně i ten jediný a převládající důvod, na který rád upozorňuji.

Nikča: Je to každého věc. Mít povědomí o tom, co se na jatkách děje, a nezavírat před tím oči, to je něco, co nedokáže úplně každý. Pro většinu lidí je jednodušší nevidět ty souvislosti mezi krásně opečeným steakem a krávou, která se mačká se stovkami dalších v jedné velké kleci, bez životního prostoru nebo nároku na život. Pokud to někdo cítí jako ostatní vegetariáni, není důvod se toho bát. Dnes už neplatí, že se tito lidé ve společnosti nenají, existuje už celá řada vegetariánských restaurací a nepochybně naleznete spoustu odkazů na recepty i na internetu. Spousta lidí se však nerozhodne vynechat maso z jídelníčku (jen) z etických důvodů. Někomu prostě nechutná. Nebo tito lidé mívají různé zdravotní potíže (vysoký krevní tlak, cholesterol, pocit těžkosti po jídle, nadváha) a zjistí, že bez masa tyto potíže mizí nebo se zmenší.

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář