Co si budeme povídat – light výrobky jsou dnes velkým fenoménem. V light variantě můžeme dnes nakoupit téměř vše od jogurtů, nápojů až po salámy. Light výrobky jsou moderní, protože je zkrátka in být štíhlá a žít zdravým životním stylem. Je to ale fakt pravda, že po nich budeme o pár kil kilo lehčí a fit? Přečti si následující řádky a dozvíš se víc.

avatar

Evril Štádlerová

Co si budeme povídat – light výrobky jsou dnes velkým fenoménem. V light variantě můžeme dnes nakoupit téměř vše od jogurtů, nápojů až po salámy. Light výrobky jsou moderní, protože je zkrátka in být štíhlá a žít zdravým životním stylem. Je to ale fakt pravda, že po nich budeme o pár kil kilo lehčí a fit? Přečti si následující řádky a dozvíš se víc.

V každé reklamě na light produkty se nás snaží přesvědčit o tom, že se jedná o velmi zdravou potravinu.

V každé reklamě na light produkty se nás snaží přesvědčit o tom, že se jedná o velmi zdravou potravinu.

Co je vlastně light?

Potraviny a nápoje označené jako light by teoreticky měly mít energetickou hodnotu o 30 % nižší než ostatní produkty dané kategorie. V praxi to tak ale nefunguje a často se jedná o snížení energetické hodnoty jen o pár procent. To, že je výrobek označený jako light, může znamenat cokoliv – nižší obsah tuku, cukru, alkoholu a podobně.

Tuky versus cukry

U výrobků se sníženým obsahem tuku (tzv. fat free), můžeme bohužel často počítat se zvýšeným obsahem cukru. Týká se zejména jogurtů, kdy je potřeba, aby jogurt zbavený tuků nabral potřebnou hustotu, a tak se do nich přidávají zahušťovadla často se značným obsahem cukru či umělých sladidel. Nejčastěji je část jednoduchých cukrů zaměněna aspartamem nebo acesulfamem. Umělá sladidla jsou sice pro zdravého dospělého člověka nezávadná, ale známe to, nic se nemá přehánět.

Výživová hodnota a chemie

Light produkty prochází chemickou úpravou, při které ztrácejí i zdraví prospěšné složky, takže jejich výživová hodnota je minimální. Zpravidla v light výrobcích najdeme i celou řadu nežádoucích „éček“.

Jak je to s light jogurty?

Jmenovitě velké části takových light jogurtů chybí probiotické látky, které jsou prospěšné pro střevní mikroflóru. Light jogurty je tedy lepší nahradit kefírem, acidofilním mlékem nebo bílým jogurtem.

Light výrobky a hlad

Light produkty mívají často vysoký glykemický index, a tak po jejich konzumaci stejně za nedlouho dostaneš hlad a zaženeš ho dalším jídlem. Mezi odborníky existuje i názor, že na vzrůstající obezitu posledních let má svůj díl i rozmach light výrobků.

Co tedy jíst, pokud chci zhubnout?

Pokud chceš zhubnout, je potřeba snížit příjem jak tuků, tak i cukrů. Co se týká tuků, doporučuje se dát přednost rostlinným. Chuť na sladké uspokoj nejlépe potravinami a nápoji slazenými fruktózou (ovocný cukr). V obchodě si dej tu práci a prostuduj etiketu dané potraviny či nápoje.

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář