Nemůžeš se dočkat léta plného grilování s přáteli a už nyní sháníš tipy na přípravu nejrůznějších dobrot? Pojď se společně se mnou mrknout na to, jak krok za krokem připravit perfektní hovězí steak na grilu s dřevěným uhlím. Zdravě, rychle a chutně!

avatar

Lenka Slezáčková
Chytá inspiraci při každém pohledu na svět.

Hovězí maso patří mezi jedničky v oblasti grilování, ale ne každý jeho přípravu zvládá. Jak se tedy s grilováním hovězího poprat a stát se šéfkou na grilu? Připravit šťavnatý steak je snazší, než si možná představuješ. Zapomeň na tvrdé podrážky posypané pochybným grilovacím kořením. Pro dokonalý výsledek stačí kvalitní suroviny a pořádný gril!

Nachystej se na letní grilovačku steaků už teď
Jak připravit hovězí steak na dřevěném uhlí?

1. krok – Typ masa je při koupi rozhodující

Než vyrazíš na nákup masa, měla bys mít alespoň základní přehled o tom, jaké druhy hovězího se na grilovačku hodí nejlépe. Na grilování je ideální dobře uzrálé (tím pádem měkké i křehké) a částečně tukem prorostlé maso z býka. Proč by mělo maso mít tuk? Protože právě ten je nositelem chuti. Uzrálost poznáš tak, že když maso stlačíš prstem, měl by v něm zůstat tvůj otisk. Při výběru pochopitelně hleď i na vůni, vzhled a barvu masa. Nejkvalitnější maso určitě nenajdeš v supermarketech, doporučuji navštívit raději nějaké menší řeznictví. Hodně lidí si chválí také Makro, ale tam bohužel mohou nakupovat pouze držitelé jejich karty.

2. krok – Vsaď na pořádný gril

Ke klasickému grilování se nejvíce hodí gril na dřevěné uhlí, který je třeba vybírat opravdu pečlivě. Zapomeň na nestabilní „plechovky“ za pár stovek, které ti přinesou více starostí než užitku. Investice do pořádného kusu náčiní se ti vrátí už během několika grilování. Základními parametry vhodného grilu je jeho masivnost, stabilita a také kvalitní vnitřní i vnější úprava. Kotel i poklop je nejlepší ve smaltovém provedení. Rošt by měl být dostatečně pevný, vyroben z litiny či nerezu a pokryt smaltem. Víko grilu by mělo mít dobře regulovatelnou ventilaci a případně i teploměr. Určitě si pořiď gril s tepelně nevodivými a bytelnými úchyty. Díky nim můžeš s grilem snadno manipulovat.

Kvalitní gril na dřevěné uhlí nejen vydrží, ale také může dobře vypadat!
Kvalitní gril na dřevěné uhlí nejen vydrží, ale také může dobře vypadat!

3. krok – Jednoduchá, ale pečlivá příprava

Kvalitní hovězí maso na steaky se nenaklepává a neomývá, pouze ho můžeš rukou vytvarovat tak, aby bylo všude stejně vysoké. Pokud bádáš nad ochucením, rozhodně by byla škoda zničit drahé maso nějakou pochybnou marinádou. Steak stačí pouze jemně potřít olivovým olejem a hodit na gril. Teprve po jeho dopečení ho můžeš dochutit tak, že na něj dáš například kousek čerstvého bylinkového másla a posypeš ho solí, nejlépe maldonskou. Příprava grilu pak není vůbec žádná věda. K jeho „nastartování“ budeš potřebovat tekutý podpalovač a sirky. Tekutým podpalovačem pouze trošku pokropíš hromádku dřevěného uhlí, chvilku počkáš a poté zapálíš. Jakmile všechno uhlí žhne, je to znak, že je gril připraven ke grilování a ty můžeš uhlí rovnoměrně rozprostřít po celé ploše.

4. krok – Pečení steaku a stupně propečení

Když uhlíky žhnou, přichází fáze grilování, které má jistá pravidla. Hovězí maso griluj při vysokých teplotách, aby se maso rychle zatáhlo. Jedině tak si totiž uchová svou šťavnatost. Při této akci za žádnou cenu nepropichuj maso ničím ostrým, aby nevytekla veškerá jeho šťáva. Maso vždy obracej jen kleštěmi a co nejméně. Nikdy maso neodtrhuj od mřížky, ve správný moment se samo odlepí. A jak zjistíš, že je maso propečené? Propečení steaku má několik stupňů a samozřejmě záleží na tom, zda máš raději krvavější a šťavnatější, nebo třeba komplet propečený steak. Pro lepší představu doporučuji podívat se na názornou ukázku propečení steaku. Stupeň propečení masa zjistíš tak, že na něj tupým předmětem lehce zatlačíš. Čím je tužší, tím je i propečenější. Poznat správné propečení vyžaduje trošku praxe, ale mám pro tebe jednu radu, kterou se řídím já. Výška steaku v centimetrech ti říká, jak dlouho by se měl steak nejdéle z jedné strany péct pro střední propečení. Pokud je steak vysoký 3 cm, na každé straně by měl na grilu strávit maximálně 3 minuty.

Vyznáš se v jednotlivých stupních propečení masa?
Vyznáš se v jednotlivých stupních propečení masa?

Grilování je o radosti z jídla

Letní grilování by ti rozhodně nemělo přidělávat vrásky, o tom totiž tento způsob přípravy jídla rozhodně není. Odpověď na to, jak správně grilovat hovězí steak na dřevěném uhlí, je opravdu jednoduchá. Stačí mít dobré suroviny, kvalitní gril a v neposlední řadě partu pohodových lidí kolem. Grilovací sezóna je před námi a já ti přeji krásné počasí doplněné o šťavnaté steaky!

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář

  • Simčaaa

    Asi budu vypadat jako magor, ale my doma si vytáhneme gril na venkovní verandu třeba i když sněží :-) . Ale já to říkám pořád, že jsme rodina bláznů!!!

  • http://www.fb.com/aldik7 Alan Řepka

    Teď? Ale to je vážně trochu brzo :-D