Lidé dodržující zdravý životní styl vynechávají mléko. Jsou mezi nimi i odborníci. Proč? Protože kravské mléko není pro lidi tak vhodné, jak se dozvídáme z médií.

avatar

Karolína Honsová
Dívka milující přírodu a svého přítele. Mezi její záliby patří především psychologie.

Mléko je strava pro telata, tak to s ním nepřeháněj!

Got milk?

Dříve se věřilo, že mléko má tolik vápníku, že je to skoro magické. A i dnes na tomto faktu (a slepé důvěře lidí) média stále pracují. Ani krávy nezískávají moc vápníku přímo z mléka, ale většinu mají v rostlinné potravě. Ve skutečnosti mléko mění pH naší krve tak, že se stává kyselejší. Aby se naše tělo ubránilo a vracelo pH do normálu, bere si na to vápník z našich kostí. Reklamám nevěřte. Potřebují, aby se prodávalo mléko. A některé vědecké studie se také dělají v jejich prospěch. Ale dnes už většina varuje, před přemírou užívání mléka (např. velmi rozsáhlá studie z Harvardu). Pozor by si měly dávat hlavně maminky. Kojit by se mělo co nejdéle, ideálně i do dvou let. Naše mateřské mléko obsahuje desetkrát více esenciálních mastných kyselin, třikrát více selenu a o polovinu více vápníku. Navíc mléko pro telata není stavěno pro člověka. Dětem se spíše snižuje imunita a tím několikanásobně zvyšuje riziko např. alergií. Výzkumníci navíc dali dohromady přes 117 studií a 250 000 zkoumaných dětí a určili, že kojením se snižuje riziko astmatu o 37 %!

Navíc mléko už dávno není mlékem…

Věděla jsi, že 55 % potravy pro krávy tvoří antibiotika? A to není vše, co ohrožuje kvalitu. Krávy samozřejmě dostávají i různé hormony. A následně se do mléka přidá ještě několik ingrediencí a máme z toho koktejl od inženýrů.

Krávy jsou bez mláďat kvůli nám

Abychom mohli pít mléko, jsou kravám odebírána telata. Mláďata jsou pak posílána na maso a většina je nezdravě krmena a geneticky upravená tak, aby produkovala desetkrát více mléka, než normální kráva. Není to vůbec příjemné, jelikož jsou nafouknuté a trpí nemalými bolestmi. Většinu života tráví na místě, kde jsou dojeny. Navíc většinu času jsou vystavené obrovskému množství výkalů. Tyto krávy jsou tak týrané a doslova vysáté zaživa, že dožívají pěti let. Zatímco v přírodě je to 25 let! A oblíbené hamburgery pochází právě z těchto nebohých dojnic.

Životní prostředí zničené kvůli mléku

Velké chovy krav navíc znečišťují ovzduší. A to tak obrovskou měrou, že se již na to upozorňuje ve velkém (hl. v západních zemích). Krávy totiž vyprodukují více skleníkových plynů, než auta. Když už tedy neničíme prostředí technikou, proč kvůli tomu nemít ještě pár zvířat..? A kde se bere tolik krav? Nemyslete, že si dobytek nějak moc užívá, samozřejmě je to hlavně umělé oplození.

Mléko je mléko, čím ho mám teď nahradit?

Není to vůbec těžká otázka. Nahradit mléko můžeš sójovým, rýžovým, konopným nebo mandlovým mlékem. A maminky si můžou přímo v lékárně požádat o náhrady kravského mléka pro kojence, jelikož některé děti nesnesou kravskou bílkovinu. Mléko pít rozhodně můžeš, ale vynech ho, když máš rýmu a dýchací problémy, jelikož zahleňuje. A za druhé, pij ho přiměřeně, což platí i pro jiné mléčné výrobky. Je 21. století a my máme to štěstí, že je na výběr spousta jiných potravin. A hlavně nevěř reklamám a zatvrzelým ideálům! Zkus si ověřit fakta a dbát o své tělo, zdraví a celkově o svůj život!

(V tomto článku se zmiňuji o většinovém zemědělství a velkochovech, některé informace neplatí pro BIOchovy.)

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář

  • Pickaname

    “Není to vůbec těžká otázka. Nahradit mléko můžeš sójovým, rýžovým, konopným nebo mandlovým mlékem”

    Dámo, vy jste zjevně klinický magor. Jděte se léčit za dr. Chocholouškem. A doporučte to ostatním příslušníkům vaší sekty.

  • Klara

    Very funny

  • Roman

    Prosím. Budu rád, když mi něco povíte, vzhledem k tomu, že pokud jste na medicíně, existuje jistá šance, že Vás budu zkoušet právě z genetiky.

    Moc hezký článek. Zkusila jste si přečíst i ty studie, na které je tam odkazováno? Docela hezky to celé vyvracejí.

  • Klara

    Jo a ještě něco, přečti si nový studie, než něco začneš osočovat. A kdyby jsi nechápal ten vápník, je to jeden z neutralizátů kyselin! Tady máš stránku americkou, která tohle potvrzuje, je to stránka, která zpracovává info týkající se kosterní soustavy. Je to už známý dávno, ale takový přechytralý nevěřící lidi tomu nevěří, hodně mléka škodí kostem: http://saveourbones.com/osteoporosis-milk-myth/

  • Klara

    Jako studentka medicíny s tebou teda nemůžu souhlasit. Než si něco přečteš, tak zauvažuj, protože sis asi ten článek obrátil k obrazu svýmu ne? A genetika mladý muži nebo chlape postoupila dávno dost daleko :D pojd k nám na medinu my ti to vysvětlíme. Achjo, to jsou furt chytráci.

  • Roman

    1) pH je regulováno prostřednictvím pufrů, zejména pak hygrogenuhličitanového pufru. Přebytky jsou vylučovány močí, která díky tomu může být poměrně velmi kyselá. Vápník neslouží k udržování acidobazické rovnováhy.

    2) Mléko se neupravuje. Ani se nesmí upravovat. Pouze se homogenizuje, jinak by se oddělila smetana. (Mléko je principiálně homogenizované emulze mléčného tuku už od okamžiku nadojení)
    Velmi by mne zajímalo to Vaše “původní složení mléka”. Je samozřejmě stejné jako to konečné.

    3) Rostliny ano. Živočichy zatím upravovat příliš neumíme a neděje se tak. Užívají se vyšlechtěná plemena, ale šlechtění z definice NENÍ genetická úprava a rozhodně se tak neděje po narození. Jde o výběr a páření druhů s největšími užitnými parametry, v tomto případě dojivostí.

    4) Neříkám, že se vysloužilá a zdravá kráva neužije do masa. Nicméně velcí zpracovatelé to dělat ve velké míře nebudou. Je z nich příliš malý výnos, výrobní linky jsou nastavené pro masná plemena. Zpracovávají se spíše do psích konzerv. Zbytek jde do kafilerie.

  • Milan

    Poměrně jsem se pobavil u komentáře pana Romana. Tak postupně:

    Blbost č.1:
    Krev má stále pH, protože ho tělo neustále reguluje. A reguluje ho tak. Jak je popsáno ve článku. V tomto případě bere vápník z kostí.

    Blbost č.2:
    Pane Romane viděl jste někdy chemické složení mléka před tím, než projde složitým procesem úprav? Kdyby ano, nepsal byste tu nesmysly. Krávy v chovech jsou tak nemocné, že opravdu musejí být doslova ládovány léky.

    Blbost č. 3:
    Vy si myslíte, že se zvířata a rostliny geneticky neupravují, aby produkovala maximum toho, proč je chováme? Opravdu bez komentáře, jak vzdělání dítěte pomocné školy.

    Blbost č. 4:
    Ano na maso jsou tu vyšlechtěna hlavně jiná plemena a co si myslíte, že s krávou stane, když přestane být produktivní? Uspořádá se jí pohřeb? Podle Vašich znalostí bych to předpokládal. Tak jako starý dostihový kůň skončí na talíři.

    Rád si přečtu více Vašich komentářů:) Už dlouho jsem se takto nepobavil p. Romane.

  • Roman

    No tyjo, to je snůška… Tak postupně:

    Naše krev má naprosto stálé pH. Člověk nedokáže žít s pH odlišným od stabilního stavu. Překyselení organismu je relativně vzácná choroba a ukazuje na totální dysfunkci ledvin. Je to stav na transplantaci.

    Astma je primárně asociováno s porodem císařem, po kterém obvykle nedochází k laktaci a děti tedy nejsou kojené. Problém je tedy zejména v porodu.

    “Věděla jsi, že 55 % potravy pro krávy tvoří antibiotika?” snad ani nelze komentovat…

    Zajímalo by mne, jak chcete geneticky upravovat tele. To je blbost, kterou se sebe snad nevypustí ani absolvent střední školy s průměrnou docházkou v hodině biologie.

    Do hamburgerů se dávají masná plemena skotu. Mléko dávají mléčná plemena. Mají na sobě jen velmi malé osvalení a do hamburgeru by tak ani nebylo moc co dávat. Vypadají “vysátě”, ale ve skutečnosti je to prostě hubené plemeno. Stejně jako já jsem hubený a soused je “korba” od přírody a nedá mu to ani moc práce.

    To “umělé oplození” nicméně probíhá poněkud odlišně než u člověka. Prostě se do krávy vstříkne sperma stříkačkou. Kravský sex je popravdě docela nebezpečná věc…

    Kravské mléko má oproti sójovému výrazně lepší stravitelnost, takřka 100%. Sójové produkty se obecně poměrně špatně stravují (kolem 70%), zanáší střevo a zvyšují riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva.

  • callisto

    Není nic zajímavějšího, než letní brigáda v kravíně. Vstávání ve 3:30, dvousměnný provoz, měsíc v kuse…ačkoli hovězí mám ráda, už si nikdy nedám telecí líčka. Kdo viděl ty malý zlatíčka, jak se umějí tvářit…přesně tak, i to telátko umí dělat obličeje. Lovu zdar! :)