Sója, sójové výrobky,… to všechno je okolo nás. Má to vůbec chuť? Není to jen výmysl poblázněných vegetariánů? Sója není zas taková smyšlenka, a dokonce by ti mohla chutnat i jako masožroutovi!

avatar

Karolína Honsová
Dívka milující přírodu a svého přítele. Mezi její záliby patří především psychologie.

Jak je to se sójou doopravdy?
Znáš kontroverznější luštěninu?

Je to luštěnina a dál?

Sójové boby nejsou jen jedny, ale je jich celkem velké množství. Každý druh je specifický svým tvarem, velikostí i barvou od žluté, modré i po strakatější. Vypadají vlastně jako fazole, které se nacházejí v lusku pokrytém štětinami. Pochází z Asie, ale pěstováním jsou proslulé především v USA. Boby jsou významné hlavně velkým obsahem proteinů, které jsou celkem stabilní i vzhledem k tepelnému zpracování. US Food Adminstration dokonce prohlašuje, že jsou vynikající náhražkou za bílkoviny z masa. Navíc obsahují velké množství vápníku, vit. A, vit. C a kyseliny listové. A proto se sójové boby staly královnami mezi luštěninami. Syrové jsou však toxické, tudíž není ani jiná možnost, než je uvařit.

Královna s jizvami?

Avšak i na takhle zdánlivě dokonalou náhražku masa je házena špína. V Asii jsou sójové výrobky velmi oblíbené, hlavně v Číně, Koreji a Japonsku. Jsou to tofu, tempeh, sójový olej, mouka i mléko a mnoho dalšího. Většina sóji na celém světě jde na výrobu šrotu a oleje. Velmi malé procento se poté dostane k lidem jako potravina. USA si s touto luštěninou zahrávaly natolik, že téměř 100% produkce u nich už je geneticky modifikovaná. Lidé k tomu samozřejmě nemají takovou důvěru a bojí se toho právě hlavně Američané. Vzhledem k tomu, že se výrobky ze sóji hodně rozmohly, tak vznikaly nejrůznější studie a zjistilo se, že má přínosný i negativní dopad. Snižuje riziko rakoviny prsu, zlepšuje kardiovaskulární systém a funkci mozku a snižuje i cholesterol. A to není vše. Jenže pokud se to s ní přehání, prý přináší spíše opačné důsledky. Food and Drug Administration nakonec po dlouhém bádání došla k závěru, že 25g sójových bílkovin denně je přijatelná hranice (a má stále pozitivní přínosy).

Není se čeho bát, přehánět se to přece nedá s ničím ne?!

Přehánět se to nemůže ani s vodou, čokoládou nebo čajem. Prostě ničím. Pokud se tedy udržíš na uzdě, tak věz, že ti to neuškodí. Je obrovský počet veganů a vegetariánů, kteří jsou naprosto v pořádku a sóju mají v jídelníčku velmi často. Pokud ji chceš ochutnat, tak rozhodně doporučuji uzené tofu v těstíčku (z mouky a vajíčka) a tempeh, který si doma usmaž na cibulce a dej s kuskusem (s kukuřicí, rajčátkem a rukolou). A věř, že sóje jako vegetariáni věří třeba Brad Pitt, Bill Clinton, Jared Leto a slavný boxer Mike Tyson!!! A ani jeden nevypadají, že by jim to nějak ubližovalo že?

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář