Je zkrátka neodolatelná, snad každá druhá dívka je ochotna přiznat, že je na ni téměř závislá. Čokoláda. Kdo by dokázal projít kolem obchodu s čokoládou, aniž by pomyslel na chuť, která se rozprostře na jazyku jako božská mana? Stačí jediná kostička čokolády a deprese jsou pryč, špatné dny se hned zdají snesitelnější a je ti prostě fajn.

avatar

TD

Je zkrátka neodolatelná, snad každá druhá dívka je ochotna přiznat, že je na ni téměř závislá. Čokoláda. Kdo by dokázal projít kolem obchodu s čokoládou, aniž by pomyslel na chuť, která se rozprostře na jazyku jako božská mana? Stačí jediná kostička čokolády a deprese jsou pryč, špatné dny se hned zdají snesitelnější a je ti prostě fajn. Čokoláda je skoro droga a společnost se v postoji k ní dělí na dva tábory. Jedni ji odsuzují a varují před nadměrnou konzumací, druzí čokoládu brání a ohání se jejími zaručeně léčivými a tělu prospěšnými účinky. Kde je ale pravda?

Mlsání, na kterém většina z nás ujíždí. Je to ale zdravé?

Mlsání, na kterém většina z nás ujíždí. Je to ale zdravé?

Nevíš? Sáhni po hořké

Existuje však několik jednoduchých zásad, jak poznat čokoládu, která zdraví spíš prospěje, než aby mu uškodila. Stačí, když si budeš všímat obsahu kakaové sušiny. Už skoro každý ví, že opravdu dobrá čokoláda jí má kolem 60%. Jak se to projeví? Čokoláda nejen že je tmavší, ale také kvalitnější a trochu víc hořká. Kladem také je, že na mlsání ti stačí jen pár kostiček, protože hořká čokoláda je opravdu vydatná. Zkrátka čím více kakaové sušiny a méně cukru čokoláda obsahuje, tím spíš ji můžeš bez výčitek hodit do svého nákupního košíku. Pokud si chceš být opravdu jistá, že čokoláda, kterou kupuješ, má vysokou kvalitu, sáhni po bioproduktech. Tam se nemusíš obávat umělých sladidel a doplňkových „éček“.

Je mléčná čokoláda nezdravá?

V případě, že nepatříš mezi milovníky hořkých čokolád a pořád u tebe vede mléčná verze, neznamená to, že jsi ztracena a odsouzena k záhubě. Mléčná čokoláda v základu obsahuje méně kakaové sušiny, ale snaž se, aby to bylo minimálně 30%. Na rozdíl od své hořké kolegyně se mléčná čokoláda vyznačuje tím, že v ní najdeš kondenzované mléko. Nezapomeň si proto vždy zkontrolovat, že tam skutečně je. Konečně se dostáváme k těm, kteří propadli slaďoučké chuti a bělostnému povrchu. Bílá čokoláda. Často se vedou diskuze, zda si tato mlska název čokoláda vůbec zasluhuje. I světlá kráska má však svá kvalitativní specifika, tak si je pořádně zapiš za uši. Bílá čokoláda by se měla skládat minimálně z 25% z kakaového másla a stejného podílu mléčných součástí. Čím je však čokoláda světlejší, tím spíš by ses měla obávat větší konfekční velikosti.

Když čokoláda není čokoládou

V kategorii čokoláda však existují výrobky, kterým by ses měla velkým obloukem vyhýbat. Patří mezi ně „pochoutky“, které neobsahují téměř žádnou sušinu ani kakaové máslo, místo toho si smlsneš na pěkné dávce tuku. Taková „čokoláda“ tě čeká zejména v některých vánočních kalendářích a figurkách, proto si na ni dávej pozor. Chutí se ani nepřibližuje čokoládě a nerozpouští se na jazyku.

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Tagy

Tagy:

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář

  • Nikoool

    Ummm….čokoláda :) nikdy bych se jí nevzdala, je to moje droga :D

  • no

    Tak ani kvalitna horka cokolada 86-90% sa nerozpusta tak lahko. A cim menej cukru, tym lepsie. Az na tu cenu. :)