Uvažuješ už delší dobu o tom, že změníš svůj životní styl? Devatenáctiletá blogerka Julie už ho změnila a poradí ti, jak nejlépe na to. A navíc to všechno zdokumentuje fotkami!

avatar

Leona Plášilová
Aktivní blogerka a milovnice módy.

Tuňák je v pohodě

1) Na tvém blogu julia-and-tuna-fish.blogspot.cz o sobě nezveřejňuješ moc osobních informací, můžeš mi o sobě alespoň něco prozradit (kde studuješ, kolik ti je let, z jaké části republiky jsi, město/vesnice)? Jak vznikl název tvého blogu „Julia and tuna fish“?

Je mi 19 let, jsem ze Zlína a momentálně jsem ve čtvrtém ročníku na UMPRUMCE v Uherském Hradišti, kde studuji fotografii. Název vznikl asi v první řadě proto, že se jmenuji Julie. A ten tuňák, nó, určitě to má nějakou hlubokou myšlenku, ale abych řekla pravdu, detaily si nepamatuji. Prostě tuňák, tuňák je v pohodě.

Blogerka Julie
Julie je ze Zlína a studuje fotografii.
zdroj: julia-and-tuna-fish.blogspot.cz

2) Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že určitě nežiješ zdravě už odjakživa. V jaké části tvého života se to zlomilo a ty si s tím vším začala?

Vezmu to hezky popořádku a tak trochu odtajním takové mé malé „tajemství“. Toto radikální rozhodnutí u mě proběhlo o prázdninách 2011, když jsem se vracela od moře, poměrně špatně naladěna z týdenního promenádování se v plavkách. V ten moment jsem si uvědomila, že je na čase jednat. Začala jsem se zajímat o potraviny, o správné složení jídelníčku, a když se k tomu připojil ještě pohyb, všechno šlo hladce. Za půl roku jsem shodila (zdravým způsobem!) asi deset kilo. Bylo to skvělé, šla mi z toho hlava kolem. Bohužel pak jsem začala trochu experimentovat, protože jsem chtěla dosáhnout ještě lepších výsledků a hubnutí už nešlo tak rychle (logicky). Můj přístup pomalu přestával být tak docela zdravý a neměla jsem daleko k průseru s velkým P. Naštěstí jsem si včas uvědomila, že tudy cesta nevede a začala to sama se sebou řešit.

3) A povedlo se vyřešit?

Nějakou dobu mi trvalo, než jsem zjistila, co je v pohodě a co zas tak v pohodě není. Musela jsem se doslova vrátit do starých kolejí a starých stravovacích návyků, díky kterým jsem sice opět přibrala, ale zároveň jsem si vrátila zdravý rozum. Z této mé nemilé, avšak velmi poučné zkušenosti pochází i úvodní slova na mém blogu: „Zajímám se o zdravé i nezdravé stravování a zastávám názor, že zdravý životní styl je jedinou cestou ke zdravému tělu a spokojené mysli.“ V současné době jím zdravě, cvičím, mám se moc hezky, nic nehrotím a mám radost ze svého těla. Jsem poučena. :)

Po líné zimě zase do kondice

4) Jsi tedy ten typ, co počítá kalorie u každého jídla?

Dřív jsem poctivě počítala, teď už se v tom ale orientuji a mám zhruba přehled, takže nepočítám. Na druhou stranu u mých receptů se stále objevují kalorické propočty, to jen tak pro pořádek.

5) Co cvičíš nebo děláš za sport?

Dřív jsem dělala balet a šerm, teď už nic takového neprovozuju. V současné době cvičím s Jillian 30 Day Shred, abych se po líné zimě dostala zase do kondice. Taky si moc ráda zacvičím jógu, zatím jen velmi amatérsky. Do budoucna mám ale větší „jogínské plány“ :-) Doporučuji Zuzku Klingrovou a její příjemné lekce jógy. A také se strašně těším na jaro, až zase začnu běhat (ne že by to v zimě nešlo, ale znáte to).

6) Mnohé z nás mají problémy s motivací. Vydržíme jíst zdravě a cvičit pár dní, ale pak už snaha upadá. Co je tvou motivací?

Myslím, že nejdůležitější je pozitivní přístup a trpělivost. Je jasné, že očekávané výsledky se nedostaví do několika dnů a taky nemá smysl vzdávat se kvůli pár prohřeškům. Je to výzva a beru to jako hru s velmi milou výhrou :-)

7) Čím nahrazuješ ne zrovna zdravé potraviny, které jsou ale pro každodenní život mnoha z nás celkem běžné? (např. máslo, obyčejný rohlík)

Tak co se týče pečiva, určitě dávám přednost celozrnným výrobkům (nejlépe doma upečeným, ale to se stává jen velmi zřídka). Mám moc ráda avokádo, takže ve většině případů se mi na pečivu objevuje třeba osolené nebo opepřené avokádo. Také mám ráda nejrůznější zeleninové nebo sójové pomazánky ze zdravé výživy a marinovaným tofu taky nepohrdnu. Poslední dobou ráda experimentuji s čerstvým ovocným pyré – do ovesné kaše, do jogurtu, místo mléka k müsli… co vás napadne. Takový banán nebo jablečné pyré je ideální do pečení, těsto je pak daleko vláčnější a můžete bez obav ubrat tuku. Jinak klasika: oříšky, semínka, sušené nebo čerstvé ovoce a zelenina místo blbostí, jako jsou brambůrky a nejrůznější sladkosti. Ale čokoláda je má velmi slabá stránka, na tu jsem ještě nevyzrála :-D

Snídaně
Takhle vypadá Juliina snídaně.
zdroj: julia-and-tuna-fish.blogspot.cz

Snídaně je základ

8) Nabízí se tedy otázka, zda tě celé zdravé stravování vyjde levněji nebo dráž.

I když nechci tvrdit, že to je nejlevnější záležitost, určitě se nejedná o žádné závratné cenové rozdíly. Dávat vědomě přednost kvantitě, která se líbí mozku, před kvalitou, která je hodnotná pro tělo, mi nedává smysl. Ve zdravém nákupu se obvykle neobjevují slazené limonády, sušenky, čokoládové tyčinky, chipsy, polotovary… a to je tolik ušetřených peněz!

9) Nakupuješ v obyčejných supermarketech, nebo vyhledáváš spíše obchody specializované na zdravou stravu?

Obyčejné supermarkety často a obchody specializované na zdravou výživu občas, podle potřeby. A nálady.

10) A co tvé snídaně? Mnohé z nás nemají ráno čas na zdlouhavé vyvařování.

Snídaně je základ, snídaně je super. Jídlo do školy si chystám večer a ráno si připravuji obvykle ovesnou kaši, která moc času nezabere. Ale vstávám celkem brzo (4:45). Nevím, jestli je to kvůli vaření, spíš jsem ráda, když mám ráno na všechno dost času.

Barevná večeře
Čím více pestrobarevné jídlo je, tím lépe!
zdroj: julia-and-tuna-fish.blogspot.cz

11) Obědváš ve škole, nebo si vaříš obědy doma?

Můj školní týden je složen z obědů následujících: obvykle se mi podaří připravit si jídlo doma (tak ve třech z pěti dnů). Ty dva zbývající dny vesele improvizuji v Bille u školy nebo v oblíbené kavárně :-D Občas vařím oběd do práce i mamce a jednu dobu jsme měly s kamarádkou takový obědový systém – jeden den jsem vařila já, druhý den zase ona. O víkendech je to různé, někdy vařím já, někdy naši.

12) Rodiče a kamarádky tě tedy v tom všem podporují?

Mamka do toho šla nadšeně se mnou a kamarádky jsou taky na zdravé vlně :-)

13) Prozradíš nám tvůj nejoblíbenější recept?

Brusinkovo-čokoládová ovesná kaše z následujících surovin:

  • 30g ovesných vloček
  • 200 ml vody
  • špetka soli
  • 2 lžičky kakaa
  • 10g hořké čokolády
  • 2 lžičky lněných semínek
  • 1 lžička medu
  • mandlové plátky
  • 100ml mléka
  • 25g sušených brusinek

Postup:

Nejprve uvaříme vločky s vodou a špetkou soli, když kaše zhoustne, přidáme do ní polovinu brusinek, semínka, kakao a dosladíme medem. Na závěr kaši v misce přelijeme mlékem a vmícháme do ní nasekanou čokoládu, brusinky a mandle. Královská snídaně! :-)

Brusinkovo-čokoládová ovesná kaše
Tvá snídaně může hezky vypadat a zároveň i dobře chutnat!
zdroj: julia-and-tuna-fish.blogspot.cz

14) Je něco, co bys chtěla vzkázat čtenářkám Kámoška.cz?

Děkuji za rozhovor. A všem čtenářům bych chtěla vzkázat, ať se mají hezky a především, ať si dají avokádo! :-)

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář