Zmrzlina neodmyslitelně patří k teplým letním dnům, ale její obliba ani v chladnějších dnech neklesá. Především však v létě na nás mražená pochoutka vykukuje z každých stran a požitku z ní pak nelze odolat.

avatar

Lucie Dneboská
Módní inspirace a styl

Zmrzlina neodmyslitelně patří k teplým letním dnům, ale její obliba ani v chladnějších dnech neklesá. Především však v létě na nás mražená pochoutka vykukuje z každých stran a požitku z ní pak nelze odolat. Přesto je zmrzlina opředená mnoha mýty a mnozí mají za to, že nespadá do dietních jídelníčků, je kaloricky přemrštěná a povětšinou se jedná o umělotiny. Jak na tom zmrzlina doopravdy je? Co je na mýtech pravdy a co naopak ne?

Zmrzlina se na první pohled a především chuť může zdát, že je v ní hromada cukru, který se štíhlou linií nejde dohromady.

Zmrzlina se na první pohled a především chuť může zdát, že je v ní hromada cukru, který se štíhlou linií nejde dohromady.

Mýt číslo jedna: Každá zmrzlina obsahuje umělá barviva

Na to šikne odpověď – ano i ne. Samozřejmě některé zmrzliny obsahují přemíru umělých barviv, které jim dodají tu správnou barvu, která milovnice zmrzlin přiláká. Některé naopak umělá barviva absolutně obešly, tudíž se tento mýt dá snadno vyvrátit. Ovšem pokud nestojíš o to baštit zmrzlinu uměle dobarvovanou, nezbude ti nic jiného, než pečlivě pročítat pidi písmenka na obalu, kde se dozvíš, jestli zmrzlina umělá barviva obsahuje či nikoliv.

Mýt číslo dvě: Zmrzlina obsahuje hříšné množství cukru

Zmrzlina se na první pohled a především chuť může zdát, že je v ní hromada cukru, který se štíhlou linií nejde dohromady. Samotné statistiky mluví za vše. Spousta účastníků výzkumů se domnívá, že zmrzlina obsahuje nejméně padesát procent cukru, což vždy pravda být nemusí. Většinou zmrzlina obsahuje méně než dvacet procent cukru. Ovšem ne každá zmrzlina je stejná a každá na tom může být s hodnotou cukrů jinak. Proto se vždy mrkni na obal kupované zmrzliny a vybírej si takovou, která obsahuje méně cukru.

Mýt číslo tři: Zmrzlina je hodně kalorická

Zmrzlina se stala díky tomuto mýtu naprostým strašákem při držení diety. Opět z výzkumů vyplývá, že se mnozí domnívají, že je zmrzlina kalorická bomba, která na dietním seznamu nemá co dělat. Pravda je však malinko někde jinde. Zmrzlina je z velké míry tvořená vodou a klamavý fakt tvoří její nadýchaná konzistence. U krémových ledových mňamek z poloviny zastupuje mléko. Oba typy zmrzlin a dokonce i ty, které jsou hutně krémové s pořádnou vrstvou čokolády, mají méně nebo srovnatelné množství kalorií jako čokoláda. Tudíž se zmrzliny nemusíš plně zříkat a můžeš si ji plnými doušky vychutnat, aniž by tě strašila hromada kalorií. Ale i tady je třeba dát si pozor při výběru. Některé krémové zmrzliny sice nabízí příchuť smetany, ale ve skutečnosti mléko ani neviděly. Proto se opět mrkni na zadní obal, co zmrzlina a v jaké míře obsahuje a po správném výběru i rozluštění obsahových indicií si můžeš výbornou zmrzku vychutnat. Dokonce i výživoví poradci tvrdí, že zmrzlina je daleko lepší dezert, než sladké tyčinky nebo tučné pečivo. Kaloricky si totiž na tom stojí lépe a proto je dobré, vyměnit více kalorické bomby za osvěžující zmrzku – ovšem s mírou.

Mýt číslo čtyři: Zmrzlina je mega tučnou porcí

Zajisté, že zmrzlina nějaký ten tuk obsahuje, ale není nutné si jí kvůli tomu odpírat. Vodová zmrzlina neobsahuje žádný tuk, kdežto krémová ano. Přesto procentní výše tuku není zase tak hrozivá. Krémová zmrzka bez polevy totiž obsahuje méně než deset procent tuku. S polevou se obsah tuku vyšplhá přibližně k dvacíti procentům. Ale i tady je nutné nahlížet na obal milovaných nanuků. Některé jsou totiž z větší části tukové, doplněné barvivy a cukry, což dobré samozřejmě není. Je prima soustředit se na kvalitu, na nutriční hodnoty uvedené na obalech, případně také na GDA ukazatel, tj. doporučené denní množství energie určité zmrzliny v procentech.

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář