Pro pár kilo jsou lidé schopni platit nehorázné peníze, jíst jateční odpad nebo věřit nesmyslům. Podívej se, co všechno byli lidé schopni udělat ve víře, že získají krásnou postavu.

avatar

Jana Zlámalová
Působí jako doktorandka v oboru religionistiky.

Bacha na blata

V roce 1727 si Thomas Short (autor spisu „Příčiny a dopady tělnatosti“) povšiml, že tam, kde jsou močály, blata, mokřady a další vlhké a bahnité věci, žijí tlustější lidé než v jiných regionech. Řešení je tedy jednoduché – zabijákem štíhlé figury je vlhké klima a proto šupšup někam do vyprahlých krajů.

Bacha na blata
Až budeš chtít zhubnout, tak sem rozhodně nechoď.
zdroj: flickr.com

Nutriční poradce Lord Byron

Kromě svých básní se Lord Byron také ve 20. letech 19. století proslavil skutečně výživnou dietou. Doporučoval a sám také praktikoval jídelníček skládající se pouze z vinného octa, vody a jednoho hrnku černého čaje s rozmíchaným syrovým vejcem. Zvracení, průjem, hubnutí a následně i smrt je zaručena.

Největší přežvýkavec na světě

V roce 1903 se americký obchodník s uměním Horace Fletcher rozhodl něco udělat se svoji nadváhou, čemuž se nelze divit, protože byl tak tlustý, že jej pojišťovna odmítala pojistit. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A Fletcher vymyslel vážně megazoufalost. Dospěl k názoru, že máme 32 zubů od toho, abychom jedno sousto postupně pokousali každým zubem. Na tom by nebylo nic moc divného, protože i dnes se doporučuje jíst pomalu a vše dobře rozžvýkat. Blbost už je ale myslet si, že potřebné živiny se do těla dostanou přežvykováním a proto je nezbytné všechno, co nebylo pozřeno během přežvykování vyplivnout, protože to je už beztak bezcenné a jenom se z toho zbytečně nabírá na váze. Chuťovka, co.

Tos tomu dal Horaci Fletchere…
Tos tomu dal Horaci Fletchere…
zdroj: en.wikipedia.org

Cigaretou ke zdraví

To, že cigarety jsou přímou jízdenkou do rakve, ví dnes i malé dítě. Je proto až k nevíře, že ve 20. letech minulého století tabákové firmy vyzdvihovaly účinky svých výrobků na potlačení chuti k jídlu a tvrdili, že stačí si zapálit cigaretu a chuť na sladké zmizí jako dým. Pravda je ale taková, že s rakovinou plic se vážně moc do jídla nechce.

Á, tady chce někdo asi hubnout…
Á, tady chce někdo asi hubnout…
zdroj: flickr.com

Dietní mýdlo

Zhubnout ve sprše díky mydlení se zázračným mýdlem zní asi každému jako rajská hudba. Není proto divu, že ve 30. letech byla ve velké oblibě hubnoucí mýdla, která slibovala vymydlení tuků. Tyhle své kouzelné schopnosti zaručovala díky ještě kouzelnějšímu složení. Ukázalo se ale, že zázračná mýdla nebyla nic jiného, než mýdla naprosto obyčejná. Nejpodivuhodnější na celém příběhu je ale to, že ještě dnes jsou v oblibě anticelulitidová mýdla, která jsou ale zázračná stejně jako ta z 30. let.

Hubneme s tasemnicí

Když se v roce 1954 ukázalo, že tasemnice je parazit žijící z potravy přijímané svým hostitelem, lidé se nadšeně vrhli do pojídání vajíček tohohle červíka. Věřili, že jíst a přežírat se budou oni a tloustnout bude tasemnice. Má to ale háček – taková tasemnice může způsobit zápal mozkových blan nebo demenci.

Kdo spí, netloustne

Je to čistá logika – ve spánku se nedá jíst a tedy ani tloustnout. V 60. letech se touhle jednoduchou radou řídily i hvězdy showbyznysu jako Elvis Presley a spánek si navozovaly pomocí sedativ a prášků na spaní, přičemž prospaly i několik dní v kuse. To, že je spánek zdravý, je samozřejmé. Problém je ale v tom, že několikadenní spánek vyvolaný sedativy tělu naopak hodně škodí.

Stačí si jen schrupnout a budeš o pár kilo lehčí.
Stačí si jen schrupnout a budeš o pár kilo lehčí.
zdroj: sleepnbeauty.com

Nechutný Prolinn

V 70. letech dospěl Roger Linn k převratnému objevu. Vytvořil totiž nápoj Prolinn. Skvělé na tom bylo to, že stačilo pít pouze Prolinn a samozřejmě nejíst nic jiného. Štíhlá linie pak byla zaručena. Nejdůležitější ale asi bylo nezjišťovat, z čeho se Prolinn skládá. Zvířecí rohy, kopyta, šlachy, kosti, kůže a další jateční odpad ochucený umělými příchutěmi a zamaskovaný umělými barvivy totiž nezní jako ta nejbezpečnější cesta, jak zhubnout.

Jen vzduchem je člověk živ

Žít jenom ze vzduchu a sluneční energie zní jako největší blbost na světě a přesto už od 80. let jsou lidé ochotni za kurz, který je má naučit správně jíst vzduch, platit 10 000 dolarů. Horší na tom ale je, že takhle pestrá dieta vede zaručeně k podvýživě a dost rychlé smrti. V současné době jsou známy minimálně tři oběti této diety.

Modrá je dobrá

Zjištění, že modrá barva snižuje chuť k jídlu, využila na počátku 21. století jedna japonská firma k tomu, že vytvořila speciální brýle se skly lehce zabarvenými do modra. Díky těmhle brýlím se má jídlo prý zprotivit hned na první pohled.

Zajímalo by mě, jak na tenhle objev vlastně přišli…
Zajímalo by mě, jak na tenhle objev vlastně přišli…
zdroj: yumetai.co.jp

Propichovací dieta

Názor, že pro krásu se musí trpět, někteří lidé berou až příliš vážně a v touze zhubnout se nezastaví ani před zohyzděním jiných částí těla. Absurdní, že. Dokonalým příkladem téhle absurdity je praktika založená na akupunktuře, která spočívá v propichování chrupavky vnitřního ucha, kde se údajně nacházejí akupunkturní body potlačující chuť k jídlu. A aby toho nebylo málo, tak pro správný efekt celé procedury se musí se zabodnutou jehlou do ucha chodit šest a více týdnů. Výsledek je takový, že v lepším případě s jehlou v uchu asi každý nemá moc chuť k jídlu a v horším případě místo krásné figury získáš jenom ohavnou infekci.

Delikátní vata

Nejnovějším dietním hitem je pojídání vaty. Vata totiž bez přijetí jediné kalorie zasytí jako pořádně vydatné jídlo. Problém je ale v tom, že žít z vaty je s životem stejně neslučitelné, jako žít ze vzduchu.

Soukat tohle do sebe může snad jen blázen.
Soukat tohle do sebe může snad jen blázen.
zdroj: womansday.com

Co říct na závěr?

Dá se jen žasnout nad tím, co byli dříve lidé ochotni postoupit, aby získali vysněnou postavu. Ostatně i v dnešní době najdeme spoustu šílených diet, u kterých si jen nevěřícně klepeme na čelo. S jistotou se dá říct, že i do budoucna se najdou další tydýti, jež vymyslí zas něco převratného, na sto procent „bezpečného“ a co mnohonásobně převýší absurditu dietních dějin. Co říct na závěr? Snad jen to, že než podstupovat takové dietní nesmysly, neprozkoumané pokusy a cpát do sebe nechutnosti, tak to radši pár kilo navíc.

A co vy holky? Co na tyhle historické „chuťovky“ říkáte a která je podle vás ta nejšílenější? Pokud máte zájem doopravdy zhubnout, podívejte se raději na seznam diet, který nabízí osvědčené a doopravdy fungující tipy.

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář