Už zase netrpělivě očekáváš příchod Nového roku? Slavíš Silvestr vesele s přáteli nebo poklidně v rodinném kruhu? Ať už je to tak či onak, nikdy se Silvestr neobejde bez bohatého pohoštění pro všechny druhy mlsných jazyků.

avatar

Petra Nachtmanová

Už zase netrpělivě očekáváš příchod Nového roku? Slavíš Silvestr vesele s přáteli nebo poklidně v rodinném kruhu? Ať už je to tak či onak, nikdy se Silvestr neobejde bez bohatého pohoštění pro všechny druhy mlsných jazyků. A jelikož se slaví, nebudeš přece trávit v kuchyni věčnost a zvolíš si jednoduché rychlovky nebo laskominky, které se dají připravit dopředu.

Oslav příchod Nového roku jak se patří s netradičním pohoštěním

Oslav příchod Nového roku jak se patří s netradičním pohoštěním

Rychlé pečivo pro každého

V obchodě si kup zmražené připravené lístkové těsto, množství podle toho, kolik se sejde na Silvestr lidiček. Doma nech těsto částečně rozmrazit, rozválej ho na půl centimetru silnou placku a vykrajuj z ní malé tvary podle gusta – čtverečky, trojúhelníky, srdíčka, stromečky, hvězdičky nebo jednoduché tyčinky. Vykrojené tvary potři rozšlehaným vejcem a ozdob a ochuť například kousky arašídů, kmínem, pizza kořením. Upeč dozlatova na plechu postříkaném vodou ve středně vyhřáte troubě.

Mandlový Silvestr

Silvestr se neobejde bez oříšků a mandlí. Pokud si seženeš nějaký ten pytlíček s mandlemi, můžeš je připravit k vínu nebo jen tak k mlsání. První způsob je na slané mandle. Ty nejprve hodíš do vařící vody a po vytažení je snadno oloupáš a osušíš. Potom je vlož do oleje (na 100 g mandlí 2 lžíce oleje) a nech je tak asi půl hodinky. Dobře okapané je dej na pánvičku nebo pekáček a v troubě je velmi opatrně opraž dorůžova. Hotové promíchej se solí.

Jedna mandle nestačí…

Další pochoutkou jsou cukrové pražené mandle se skořicí. 250 g cukru s osminou litru vody míchej na plotýnce až do zežloutnutí. Potom přisypej čtvrt kila otřených a neloupaných mandliček, přisyp trochu mleté skořice a míchej do té doby, než se cukr nabalí na mandle. Nakonec přidej 20 g převařeného másla, zamíchej a vsyp do jiné nádoby – tu na chvilku přikryj utěrkou. Hotovo. A klidně se pusť do škvarečkových mandlí. Silvestr má totiž mnoho chutí a hodně se jí, tal se určitě nic neztratí. Budeš potřebovat lžíci oleje, sůl podle chuti, 250 g oloupaných mandlí a 150 g vepřového bůčku. Bůček nakrájej na mini kostičky a opeč je dožluta na oleji. Přidej oloupané mandličky a za stálého míchání opraž. Hotovo bude až mandle dostanou zlatohnědou barvu a škavrečky červenou barvu a budou křupat. Nech na cedníku okapat a trošku osol, pak už se jen celý Silvestr jí.

Silvestr patří jednohubkám

Silvestr má své pochoutkové královny – jsou to chuťovky. Kromě klasického salámu, tvrdého sýra, sterilovaných okurek či papriky využij k ozdobení koleček pečiva i pikantní houbičky, dílky pomerančů, mandarinek, kuličky hroznového vína, olivy, sardelky, ančovičky. Vybírej více druhů sýra a pokud tě nebaví dělat chuťovky s pečivem, napíchej nakrájené suroviny a napíchej je na párátko. Rovněž můžeš využít různě velké mističky a ty zaplnit nakrájenými dobrůtkami. Každý si jistě rád vybere.

Dobrou chuť a ať se letošní Silvestr vydaří!

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Tagy

Tagy: ,

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář