Určitě jsi viděla video lákající k práci v McDonald’s, které se stalo hitem internetu. V realitě to ovšem tak ideální není. Přečti si rozhovor s Anetou, která rok v McDonald’s pracovala!

avatar

David Zouhar
Občas má problém zůstat vážný.

Aneta začala s prací ve fast foodu, protože si chtěla přivydělat při studiu na střední škole. V restauraci ale nevydržela déle než rok. Když viděla náborové video, musela se hlasitě zasmát. „To vůbec neodpovídá realitě,“ prohlásila. Její kamarádi, kteří si prací ve fast foodu taky prošli, souhlasí. Jak to tedy doopravdy vypadá? To mi Aneta prozradila v rozhovoru.

Na okurku jsem nikdy nezapomněla

1) Jak vypadal tvůj první den v McDonald’s?

Dostala jsem uniformu, manažerka mě představila crew trenérovi, který mi ukázal, jak si mýt ruce. Pak mě poslal do kuchyně. Tady podobnost s videem končí. Začínala jsem totiž vytahováním housek z toasteru. Crew trenér mi řekl, že zbytek se naučím později.

2) Za jak dlouho ses podívala i na ostatní pozice?

Trvalo to jen pár dní, ale do sekce, kde se dělají smažené věci, jsem se dostala až po měsíci. A na pokladnu až za dalšího půl roku.

3) Takže celý trénink trvá půl roku?

To je individuální, správně by se měl začátečník naučit všechno co nejrychleji, protože to je úkol crew trenéra. Ale záleží na tom, jakého crew trenéra dostaneš. Taky to ovlivňuje vytíženost restaurace. Pokud chodí hodně lidí, nikdo nemá čas na to, aby se na pokladně učil člověk, který by zdržoval zákazníky.

4) A co se stane, když zapomeneš na okurku?

To nevím, nikdy se mi to nestalo. Já jsem ale dávala okurku před cibulí, což mi bylo vytýkáno, protože vše musí být podle předpisů. Za každou cenu. Na druhou stranu spousta zákazníků si přeje cheeseburger bez zeleniny, takže se to dá považovat za předvídání jejich přání. (smích)

Nezapomínej na okurku!
Na konto videa vzniklo mnoho vtipů.
zdroj: facebook.com/JedemeCheese

5) Existují v McDonald’s nějaké předpisy, které považuješ za opravdu absurdní?

Asi všechny, co se nějakým způsobem týkají úklidu. Pokud chodilo moc zákazníků, nestíhali jsme po každé várce utřít pracoviště. To by tam musel být speciální člověk na úklid. Navíc se muselo několikrát za den zametat a kuchyně je dost malá, takže tam lidi s uklízecím náčiním zavazeli. Asi nejblbější předpis je nosit povinně černé ponožky. A taky mít vyžehlenou košili, i když jdeš do kuchyně, kde tě nikdo nevidí.

Přidají ti pět korun na hodinu

6) Jak je to s plánováním směn?

Směny plánuje manažer. Záleží tedy na něm, jak moc je ochotný ti vyhovět. Za mě se vystřídaly dvě manažerky – jedna byla zlatá, snažila se všem vyhovět. Ta druhá přesný opak. Vůbec ji nezajímalo, co jí kdo řekne. Plánovala to všem jinak, než chtěli. Pak sis musel buď najít náhradu, nebo předstírat nemoc.

7) To nebrala ohled třeba ani na zkoušky ve škole?

Ne. Když jsem řekla, že se musím učit, tak ji to prostě nezajímalo.

8) Jak dlouho ti trvalo získat žlutou placku?

Asi půl roku. Ale před ní je ještě modrá. Po ní jsou červená a bílá.

Správnou přípravu cheeseburgerů můžete mít i na tričku.
Správnou přípravu cheeseburgerů můžete mít i na tričku.
zdroj: facebook.com/JedemeCheese

9) A co to znamená v praxi?

S každou vyšší hodností ti přidají na platu – asi o pět korun na hodinu. Ostatní se na tebe také jinak dívají. Když tě lidi neznají, tak tvoje pracovní schopnosti odvozují od barvy placky. No a úkolem lidí s vyšší hodností je buzerovat ty s nižší.

10) Takže všichni nejsou příjemný kolektiv, který táhne za jeden provaz, což se mimo jiné tvrdí i na webu McDonald’s?

No, je znát, že každý zastává jinou pozici. Ale záleží na povaze. Na druhou stranu se mi líbilo, že si všichni tykáme, což vytváří přátelskou atmosféru. Ve skutečnosti se ale někteří pomlouvali za zády. Jako ostatně všude.

11) Zažila jsi nějaké mimopracovní akce, které McDonald’s svým pracovníkům slibuje?

Já osobně ne. To bylo pro lidi, kteří už byli na vyšších pozicích. Nebo pro ty, kteří lezli vedení do zadku a kamarádili se s manažery.

12) Doporučila bys tuto brigádu ostatním?

Ne! Jsou to galaje. Beze srandy. Minimálně na nižších pozicích. Dávat si pozor na všechny ty nesmyslné předpisy za těch pár korun na hodinu nestojí.

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář

  • cassie

    Zajímavé.Pracovalo tam hodně mých blízkých kamarádů včetně mého bratra.Vždycky se dalo nějak domluvit s vedením,takže bratr kolikrát nešel do práce,jednoduše protože se mu nechtělo.Když ale chtělo,získal nejvyšší post a měl (na české poměry)pěkné peníze,slečna z článku mi spíš připadá jako trdlo,kterému se nechce makat.Nic ve zlém,ale nikde ti neřeknou “no,uč se zlatíčko rychle jak chceš,na nic nespěchej a až budeš chtít,tak budeš dělat něco složitějšího.Zatim si to tu očumuj a my ti to očumování budem platit”.Kde žijete?:D Já dělala dvanáctky v obchodě,kde vedoucí jen seděla a čuměla,ale co,všude je něco,nestěžuji si.Nečekám,že za sezení a čumění dostanu bůhví jaké peníze a svět mi padne k nohám jen tak pro nic za nic.

  • nk

    Pracuji u McDonalds už rok a půl. A jak to tak čtu tak je to plk za plkem. Studentka “Aneta” je zřejmě jedna z těch, co mají v práci ručičky dozadu a snaží se firmu poškodit jak může. Pracovala jsem na několika různých provozech i u jiných firem, takže s typem těchto lidí mám dost zkušeností. Ten, kdo je línej a nešikovnej a práce mu nejde tak, jako všem ostatním, se vždycky snaží svést vinu na ostatní. Chápu, že si člověk těžko přiznává, že na něco prostě nemá a že někam nezapadá.

  • http://www.fb.com/aldik7 Alan Řepka

    Určitě lepší mekáč, než třeba v továrně u pásu, nebo otravovat lidi po telefonu a něco jim nabízet.

  • kololik

    Pracovala jsem také v McDonalds. A jak to čtu, tak jsem chytla opravdu lepší partu. Směny se plánovaly podle potřeb a personal manager opravdu vycházel vstříc. Jelikož to tam není žádná flákárna, tak ti to dá dobrý začátek do pracovního života. Jsou zde příplatky za čistou uniformu, a zvýšit plat ti mohou při změně placky dle hodnocení asi max. o 10Kč. Jako začátečník jsem začala nejprve na uklízení táců. Pak jsem šla do kuchyně a naposled na kasu. Tam jsem se dostala asi po týdnu. Firemní akce jsme měli např. vánoční, kdy pro veškerý personál byla pořádána večeře s dalším programem. (Ale to vždy záleží na majiteli) Je fakt, že mezi lidmi co pracují v “mekáči” asi moc dlouhodobých přátel nenajdete, ale záleží na nárocích. Lidé se pomlouvají úplně všude. Takže i zde je to normální. Co se týče lidí na HPP jsou zde většinou s ukončenou základkou, jelikož tento systém jim dovolí povýšit i na managera. Ostatní spíše studenti. Pokud to vydržíte a dotáhnete to až na managera, hodně se to většinou líbí v životopisech. Neříkám, že práce v “mekáči” je nějaká skvělá. Ale také záleží na provozu, který si vybere.