Přináším ti exkluzivní rozhovor s fenoménem a televizním kuchařem Láďou Hruškou o jeho cestě za kulinářským uměním a zakotvením na TV Nova. Udělej si PRAVÝ SVAŘÁK podle Ládi!

avatar

Martina Kalinová
Má vystudován roční kurz žurnalistiky a zajímá se o zdravý životní styl.

Láďa Hruška, původní profesí učitel chemie a biologie, který se vydal na dráhu novináře. Miláčkem národa se stal jako potravinový inspektor a svého druhu kuchař televize Nova.

Láďa Hruška
foto: TV NOVA

Vyrazil jsem za kariérou do Prahy

1) Ahoj Láďo, předem velké díky, že jsi souhlasil s rozhovorem. Můžeš se nám ve stručnosti představit?

Ahoj. Ve stručnosti se tedy jmenuju Ladislav Hruška, říkají mi Láďa a mám se fajn. Mám práci, která mě baví a přátele, se kterými se bavím.

2) Málokdo ví, že jsi vystudoval pedagogickou fakultu. Následně jsi 2 roky učil chemii a biologii. Proč jsi u toho nezůstal a pustil ses do novinařiny?

Prostě jsem to chtěl zkusit. Už na vysoké jsem psal pro noviny a po dvou letech jsem si jasně řekl: Buď to zkusíš teď, anebo už nikdy, a čeká tě tu tato židle ve sborovně až do důchodu. Takové představy jsem se docela zhrozil, a tak jsem vyrazil za kariérou do Prahy. Říkal jsem si, že když mi to nepůjde, vrátím se do školní laboratoře.

3) Už 11 let pracuješ ve zpravodajství. Začínal jsi v rozhlasu a nakonec jsi zakotvil na TV Nova nejdřív jako potravinový inspektor a následně kuchař rychlých, levných a chutných jídel. Jak je tohle možné a baví tě to?

Sám se divím, jak je tohle možné. Neštítím se ale jakékoliv práce a jakýkoliv úkol, kterým by třeba jiní pohrdali, já beru jako výzvu, se kterou se chci poprat. A tak se peru a peru a peru a baví mě to. Musí mě to bavit. Když mě něco nebaví, jdu od toho. Žijeme krátce na to, abychom se trápili, natož v práci.

4) Již brzy se objevíš na televizních obrazovkách ve své vlastní kulinářské show. Znamená to pro tebe něco? A na co se můžou čtenářky těšit?

Pro mě to neznamená vůbec nic. Tedy žádná extra změna. Na pořadu, i když je to koncipované jako pořad, se nějak aktivně nepodílím. Jedná se jen o sestřih již odvysílaných reportáží.

Láďa Hruška
foto: TV NOVA

Jsem prostě takový opičák

5) Tvé recepty také vyšly v knižní podobě. Kde mohou tvé fanynky kuchařku zakoupit popř. si ji objednat?

Myslím, že dnes sehnat knihu už není velký problém, ale sázel bych na větší knihkupectví nebo internetové obchody, kde je dokonce o něco levnější.

6) Považuješ se za dobrého kuchaře, nebo jsi ke všemu přišel tak nějak náhodou a v rodinném kruhu se necháš raději pohostit?

Rozhodně bych nikomu nenabídl, co by mně samotnému nechutnalo. Jestli jsem ale dobrý, to musí posoudit strávníci. Myslím si ale, že jsem skromný kuchař – a to co do surovin, tak do celkového pokrmu. Na speciality si raději zajdu do restaurace, než se o ně pokoušet doma s nejistým výsledkem a hodinami strávených u plotny. Doma zásadně nevařím, nechávám se pohostit. Jen občas něco upeču, co jsem ukazoval v televizi a naučím je, jak na to, aby to příště mohli upéct už oni mně.

7) Mohla bych tě poprosit o jednoduchý recept pro mlsné jazýčky čtenářek na zimní večery?

Tak určitě! Jasná volba. Pravý svařák a ne žádné vymáchané ovoce v ohřátém víně.

Tady je recept:

1. Do dvou deci studené vody nasypejte cukr. Přihoďte koření – badyán, hřebíček a celou skořici. Na prodávané instantní směsky plné éček a umělé chuti zapomeňte. Je důležité, aby se koření vařilo. Když se nevaří, nepustí silice, tu kýženou aromatickou chuť.

2. Mezitím oloupejte kúru z jednoho citronu a pomeranče a přidejte je do hrnce. Od této chvíle je důležité sledovat hodiny. Směs se musí vařit tři minuty, dokud nenabyde husté konzistence cukrového sirupu.

3. Pak přichází fáze, kdy se k “sirupu” přilije i víno. Nakonec hrnec přiklopte a nechte trochu prohřát. To, že se směs blíží bodu varu, poznáte podle toho, že z ní začnou unikat drobné bublinky. To je nejvyšší čas víno odstavit. V žádném případě se totiž nesmí začít vařit. Vyprchal by z něj totiž veškerý etanol a výsledkem by byl tzv. „dětský svařák“ (smích).

Láďa Hruška
foto: TV NOVA

8) A jakou kuchyni máš vlastně rád ty? Stojíš si za českou kuchyní jako správný Čech?

Já se spokojím s rajskou nebo křenovkou, a pokud píše jako křen, tak ani maso mít nemusím. Mám rád jakékoliv krémové polévky, vede hrášková. Rád poznávám jiné kuchyně, co mi kdo doporučí, kdo co ochutnal a chutnalo mu. Jsem prostě takový opičák.

9) Prozradíš nám, jak se připravuješ na Vánoce? Máš rád vůni hřebíčku, skořice, vanilky a sváteční pohodu?

Jasně. To má rád každý a každý této atmosféře a vůni chce co nejvíc přičichnout. Vzhledem k mému pracovnímu vytížení tuto atmosféru nasávám u jednoho stánku na Václavském náměstí, kde jsem si už svařák oblíbil a kvalitu prověřil.

10) Moc ti děkuji za rozhovor. Je něco, co bys chtěl čtenářkám serveru Kámoška.cz dodatečně vzkázat?

Užijte si nadcházející svátky v klídku, žádný stres a mějte co nejvíc důvodů pro to se usmívat – na sebe i na ostatní.


      

Líbí se ti tento příspěvek?

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář