Pomalu začíná advent a s tím souvisí přípravy na Vánoce. Někdo začíná úklidem, jiný pečením vánočního cukroví. Pokud ses jako já rozhodla začít péct, ušetřím ti práci brouzdáním internetem a představím ti ty nejlepší recepty na vánoční perníčky. Pečou se 2-3 týdny před Vánoci, aby hezky změkly.

avatar

Aneta Baklová
Miluje zvířata a přírodu, do které ráda vyráží na výlety.

Pomalu začíná advent a s tím souvisí přípravy na Vánoce. Někdo začíná úklidem, jiný pečením vánočního cukroví. Pokud ses jako já rozhodla začít péct, ušetřím ti práci brouzdáním internetem a představím ti ty nejlepší recepty na vánoční perníčky. Pečou se 2-3 týdny před Vánoci, aby hezky změkly. Bohužel u mě se každoročně stává, že za tuto dobu mi doma nezbude už ani perníček.

Chceš znát ty nejlepší recepty na vánoční dobrotu jménem perníčky?

Chceš znát ty nejlepší recepty na vánoční dobrotu jménem perníčky?

Medové perníčky

Na křehoučké medové perníčky si připrav 76dkg hladké mouky, 50dkg moučkového cukru, 4lžíce medu, 4vejce, 1lžičku sody a 2lžíce perníkového koření (můžeš ho nahradit anýzem, hřebíčkem a novým kořením nebo badyánem se skořicí).
Nejdříve smíchej cukr s moukou, kořením a sodou. Přidej med, vejce a zpracuj v těsto. Těsto nech 1 až 6 hodin odpočinout v chladu. Po vyndání z lednice z něj vyválej 3 až 5mm tlustou placku, ze které vykrajuj požadované tvary. Ještě před pečením perníčky potři žloutkem zředěným s 2 lžícemi mléka. Peč na 200°C. Vychladlé perníčky ulož do papírové krabice a nech uležet v chladu aspoň10 dní.

Mandlové perníčky

Na mandlové perníčky budeš potřebovat 1prášek do pečiva, 150g moučkového cukru, 60g másla, 1lžičku citronové kůry, 200g mandlí, 250g medu a 500g hladké mouky. Mouku smíchej s práškem do perníku, cukrem, citronovou kůrou a strouhanými mandlemi. Do směsi přidej máslo a med. Zpracuj v nelepivé těsto, ze kterého vyválej placku a rovnou vykrajuj. Perníčky peč v předehřáté troubě na střední stupeň 8 minut dozlatova.

Zázvorové perníčky

Na zázvorové perníčky budeš potřebovat 3vejce, 350g moučkového cukru, 150g medu, 3,5lžičky mletého zázvoru (může být i čerstvý), 100g sezamových semínek, 500g hladké mouky, 1lžičku sody, rumovou polevu a kandovaný zázvor na zdobení. Vejce ušlehej s cukrem, medem a zázvorem. Přidej sezam, mouku a sodu. Vypracuj těsto a nech ho den odležet. Pak ho vyválej a můžeš vykrajovat. Peč na 190°C dozlatova. Po upečení potři rumovou polevou a ozdob zázvorem.

Ořechové perníčky

Ořechové perníčky vytvoříš z 800g hladké mouky, 300g moučkového cukru, 100g mletých ořechů, 10g sody, 100g másla, 100g sádla, 4vajec, 8lžic medu a 2lžic perníkového koření. Do mouky se sodou a cukrem přidej koření a ořechy, nakrájený tuk, vejce a med. Zpracuj v těsto a opět ho nech do druhého dne uležet. Vykrájené tvary potři rozšlehaným vejcem a ozdob ořechy. Peč při teplotě 180 – 190°C max. 8 minut.

Zdobící poleva na perníčky

Abys měla perníčky krásně ozdobené, připrav si 180g moučkového cukru, 1bílek a pár kapek citronové šťávy nebo vody. Cukr dvakrát prosej a smíchej s bílkem. Pokud je poleva moc řídká, přidej cukr, pokud je hustá, přidej pár kapek citronové šťávy nebo vody. Přeji hodně zábavy a dobrou chuť!

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Tagy

Tagy:

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář

  • Kámoška.cz

    Tak jsem před chvilkou dopekla ty zázvorové a jsem moc zvědavá, jak se povedly. Na první pohled ale vypadají dost dobře :-) .

  • Aneta

    :) neni to vubec tezky, ono uklohnit to je celkem i zabava, ale pak to malovani, to bych se …. :D

  • Netty

    to není vůbec tak těžké jak jsem myslela,ale stejně..letos budu raději spoléhat na ostatní:D