Která z nás nikdy nejedla večeři přímo z pánvičky, v obývacím pokoji, s nohama hozenýma na stole za doprovodu oblíbeného seriálu? Jednadvacáté století přináší spoustu volnosti. Myslíš ale, že by ses ve společnosti dokázala chovat jako dáma? Víš, jaké jsou zásady správného stolování?
Tisíce vidliček a nožů – odkud začít?
Etiketa je věc proradná.

avatar

Redakce Kámoška.cz
Píšeme o všem, co nás zajímá a baví!

Která z nás nikdy nejedla večeři přímo z pánvičky, v obývacím pokoji, s nohama hozenýma na stole za doprovodu oblíbeného seriálu? Jednadvacáté století přináší spoustu volnosti. Myslíš ale, že by ses ve společnosti dokázala chovat jako dáma? Víš, jaké jsou zásady správného stolování?

Jako způsobilá dáma: zásady stolování

Tisíce vidliček a nožů – odkud začít?

Etiketa je věc proradná. Svazuje nám ruce, ale na druhé straně otevírá dveře do noblesního světa. Podívej se s námi, jak by ses jako dáma (a vůbec jako slušný člověk), měla u stolu chovat.

Ubrousek – kam s ním?

Trapas – přijdeš ke stolu, čeká tam na tebe látkový ubrousek a ty se chceš ukázat jako děvče na úrovni, a tak si ho zastrčíš za tričko. Stop. Za límec rozhodně nepatří. Nejsi přece miminko, abys musela mít bryndáček. Neočekává se, že ti bude jídlo padat z pusy, ale že jej nanejvýš upustíš z vidličky. Proto patří ubrousek na klín.
Po skončení večeře slouží tento kus látku k otření úst. Nepokládej jej však poté na talíř se zbytky jídla, ale slož jej špinavou stranou dovnitř a polož vedle talíře.

Tisíce vidliček a nožů – odkud začít?

Možná to je tvá noční můra. Vedle celé jídelní sady na tebe čeká hned několik vidliček a nožů různých velikostí a tvarů. Na co který pár použít? A máš si jej nechat po dojedení jednoho chodu? Aby ti pak náhodou na poslední pokrm příbor nechyběl!
Žádnou paniku. Pravidlo pro příbory je velmi jednoduché. Začíná se těmi úplně na kraji a každému novému chodu náleží čistá vidlička i nůž. S tím, že nůž na ryby má speciální tvar, si tedy hlavu vůbec lámat nemusíš (jen pro úplnost – tímto nožem se ryby nekrájí, ale jejich maso se jen lehce odděluje od zbytku). A kdyby sis opravdu nevěděla rady, není nic snazšího, než sledovat spolustrávníky.

Číšníci všude kolem – jak na ně?

U některých hostin se můžeš setkat s kompletní obsluhou. Číšníci ti můžou jídlo nosit již naservírované na talíři, nebo mohou stůl obcházet s mísami a ty si sama vybereš, co a kolik toho budeš jíst.
Levá pravá – orientuješ se? Radši si to zopakuj, z pohybu personálu se ti možná zatočí hlava. Pokud se totiž servírují již celá jídla, nosí je číšníci zprava. Ovšem mísy pro výběr pokrmů ti budou nabízet z druhé strany. A špinavé sady talířů budou odnášet zase zprava. A čisté pro další chod přinášet zleva. Nápoje se také nalévají z pravé strany… Při servírování ani úklidu jim nepomáhej – stačí, když se lehce nahneš, abys jim udělala dostatečný prostor.

A to byly jen základní rady, řídíš se jimi?

      

Líbí se ti tento příspěvek?

Tagy

Tagy: ,

Nepřehlédni další zajímavé příspěvky

Přidej komentář